Kapitel 7 - Första skoldagen i Sverige

4/07/2016

Hawa vaknar av att mamma slamrar i köket. Det är måndag morgon och idag är det den FÖRSTA skoldagen i Sverige! Hawa känner hur det pirrar i hela kroppen av både nervositet och glädje. Hon stiger upp och då känner hon att det värker i benet sedan hon trillade över de mystiska skorna i hallen. Typiskt att hon har ont, tänk om det ser konstigt ut när hon går. Hawa slår bort tanken och klär istället på sig kläderna hon fick låna av Sara.

Hawa går ut i köket, slänger i sig frukosten, borstar tänderna och ropar hejdå till mamma och Maryam. Hon hör dem ropa “lycka till” innan hon stänger dörren. Utanför står Sara och väntar och tillsammns går de lugnt ner för trapporna. Sedan går mot Borglundsskolan, men Hawa känner av smärtan i benet så det tar sin tid.

Väl framme vid skolan ser de en massa barn. Hawa tycker att alla stirrar skumt på henne och hon tänker att hon inte kommer att få några vänner. Sara tar tag i Hawa och drar fram henne till ett gäng tjejer. Tjejerna viskar först lite men sedan sträcker en av dem fram handen och säger “Tina”. Hawa tar hennes hand och säger “Hawa”. De ler mot varandra och nervositeten släpper i alla fall lite. Sara presenterar resten av gänget. Därefter hör de klockan ringa och tillsammans går de in i skolan.

I dörren möts de av en lärare som visar Hawa att hon ska följa med honom. Den nervösa känslan kommer tillbaks när hon osäkert följer honom genom korridoren. De kommer till slut fram till ett klassrum och kliver in. Därinne möts de av ett stim av röster som pratar olika språk. Hawa förstår… Hon kommer inte att få gå i samma klass som Sara!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar