Kapitel 41 - Gatuköksunionen

4/23/2015

Problemet är bara att de inte hittar något hål att spruta in ketchupen genom. Bomben är helgjuten och enorm. De letar och letar och till slut hör de att några närmar sig utanför. Det är Dr Evil och Eva, som nu har tröttnat på att jaga Peabody, Paabody och Hiha och istället bestämt sig för att bevaka sin stora bomb. Zahra och Viktor tittar förtvivlat på varandra. Ska de misslyckas nu, när de kämpat så länge?

- Vi dränker hela bomben i ketchup! ropar Zahra. Det är enda chansen!

Så börjar de spruta ketchup med brandslangen. De sprutar och sprutar. Dr Evil och Eva kommer inrusande och springer mot Zahra och Viktor för att försöka hejda dem, men Zahrasiktar på dem och de blir omkullslagna av den hårda ketchupstrålen. Efter en stund är hela bomben täckt av kletig och blank ketchup.

- Snabbt till tidsmaskinen! ropar Viktor.
- Men vad händer med Dr Evil och Eva? frågar Zahra. Om de får ett helt dygn på sig kommer de kanske att hinna ta bort all ketchupen och då kan bomben förstöra hela vår del av universum!
-Nejdå, säger Viktor. Vi sprutar ju inte dit ketchupen förrän idag, eller hur? När vi kommer fram har inget av det här hänt!
- Just det, ja! utbrister Zahra. Det här har inte hänt än!

De slänger sig in i tidsmaskinen där Peabody, Paabody och Hiha redan väntar. Snabbt tar de sig tillbaka till den 22:a april, där de förklarar för alla hur de lurat Dr Evil och Eva.

- Det måste vi se! utropar Christer och mamma i kör.

Christer tar kontakt med ledarna för alla de andra planeterna och stämmer möte även med dem.
Den 23:e april samlas allesammans på Ketchupplaneten för att se hur Dr Evil och Eva blir bortlockade från bomben just innan det är dags att spränga den och hur den sedan detonerar med ett bubbligt pruttljud i ketchuphögen. Polisen häktar dem, tagna på bar gärning, och ledarna för de olika planeterna samlas omkring kung Peabody och hyllar honom som universums räddare.

- Jag föreslår att vi bildar en union, säger Peabody. Korv, Hamburgare, Chili,Kebab, Senap, Majonäs och Ketchup! Alltsammans hör hemma i ett jättelikt Gatukök. Tillsammans blir vi starka och kan skydda oss mot onda inkräktare som Dr Evil och Eva.
Alla tycker att idén är lysande och unionens regler och lagar skrivs noggrant nerpå en fin korvbrödsservett.

Zahra och Viktor har ändå fått nog av gatuköksmat för en tid framöver.
- Jag tror jag vill ha en pizza istället, säger Zahra när de kommit hem till jorden igen.
- Jag med, säger Viktor. En med skinka.
- Vesuvio, säger Zahra.
- Nej! skriker Viktor. Inga fler planeter! Vi tar en Hawaii istället!
-Okej ,säger Zahra med ett skratt. Fast Vesuvio är en vulkan. Planeten heter Vesuvius. Men vi tar väl en Hawaii för säkerhets skull.

Rymden är visserligen spännande. Men just nu behöver Viktor och Zahra en pizzapaus. Det hindrar inte att Zahra kommer med ett förslag.
- Viktor? Kan vi kolla lite i din stjärnkikare imorgon kväll?
Viktor nickar.
- Okej. Men om något konstigt landar på jorden går vi direkt hem och spelar ”Fia” eller ”Finns i sjön”. Lovar du det?
Zahra nickar.
- Absolut, säger hon.

Författare: Katarina von Bredow

Kapitel 40 - Chokladbomben

4/22/2015


…att Dr Evil och Eva håller på att bygga en enorm bomb. En bomb som är så stor att den skulle kunna spränga hela solsystemet. Inte bara Ketchupplaneten skulle förstöras då, utan även Senapsplaneten, Majonäsplaneten, Chiliplaneten, Korvplaneten, Kebabplaneten och Hamburgerplaneten kommer att gå upp i rök i så fall.

- Vad ska vi göra nu? viskar Viktor. Vi måste se till att bomben inte fungerar. För om den inte fungerar kan de försöka spränga bäst de vill den 23 april och det kommer inte att hända någonting.
Zahra som fortfarande är lite hungrig och bara tänker på mat kommer på att de kan spruta in ketchup i bomben.

- Alla vet ju att chokladbomber som den där drivs av choklad och att ketchup neutraliserar chokladen så allt vi behöver göra är att spruta in ketchup i bombens chokladbehållare.

- Men var får vi tag i ketchup? undrar Christer.
- Vi körde ju förbi en brandbil på vägen hit. Bränder på Ketchupplaneten släcks bäst med ketchup så om vi bara kan få hit brandbilen är saken biff, säger Paabody tyst.

- OK, så här gör vi viskar Zahra, Christer och mamma hämtar brandbilen. När de kommer tillbaka lockar Peabody, Paabody och Hiha iväg Dr Evil och Eva. Då smyger jag och Viktor in med slangen från brandbilen och sprutar in ketchup i bomben. Sedan är det bara för oss alla att mötas vid tidsmaskinen och ta oss tillbaka till onsdagen den 22 april.

Våra hjältar bestämmer sig för att göra som Zahra föreslår (hon är ju ändå den med hjärna i gänget).
Efter att ha mutat brandmännen med ruttna ketchupsvampar kommer Christer och Zahras mamma tillbaka med brandbilen. Peabody knackar på rutan och gör en ful min åt Dr Evil som far efter honom med Eva hack i häl. Zahra och Viktor rycker tag i brandbilens slang och springer in genom dörren…

Förtfattare: Centrumskolan 4a

Kapitel 39 - Tillbaka till framtiden

4/21/2015

….de åker iväg med ett brum.

Plötsligt börjar tidsmaskinen att skaka och alla ramlar huller om buller. Peabody får ont i magen och börjar må illa. Då hör de en röst ur radion som säger:

Ha ha, det vet ni väl…att en kung aldrig får må illa för då DÖR han!

Det är Dr Evil och Evas röster som hörs i radion. Alla blir förskräckta och tittar på Peabody.
Peabody som blir grönare och grönare i ansiktet tar med sina sista krafter fram en liten litentrumpet som han har i sin innerficka. Han för den sakta till munnen och blåser i den. Sakta sakta slutar tidsmaskinen att snurra och Peabody slutar må illa. Alla kan andas ut och nu hurrar alla.

Hurra!!!!
Nu är alla glada och nu kan de också se att de håller på att landa. Ur radion hörs:
5-4-3-2-1-0landning.

När de landat går de omedelbart till polisen. Hos polisen berättar de och visar filmer från allt det dumma som Dr Evil och Eva gjort. 
Poliserna säger:

Ok, följ med oss så fångar vi in Dr Evil och Eva.
Alla hoppar in i polisbilen och åker iväg.
Rätt som det är ser de en brand på en skola som de kör förbi. Alla undrar vad som hänt?

Ring brandkåren, säger Viktor.
Vilken tur att det finns en barandkår som kan släcka bränder, säger Zara.
De kör en liten stund till och plötsligt säger poliserna.
Nu är vi framme.

Alla går ur polisbilen. De tittar in genom fönstret och då kan alla se när Dr Evil och Eva håller på att planera explosionen. Nu kan poliserna med egna ögon se hur dumma dessa båda är. De öppnar dörren till Dr Evil och Evas hus. 
Där inne får de se….

Författare Ulriksbergskolan 1B

Kapitel 38 - McKetchup

4/17/2015

De röstar och alla utom Christer och Zahras mamma vill åka till Mc Ketchup. 
Peabody berättar att de kan ta ketchupbussen till Mc Ketchup. 

När de viftar med händerna stannar en Ketchupbuss och plockar upp dem. Utanför Mc Ketchup hoppar de av och tar Walk Inn när de beställer sin mat. Medan de andra beställer pommes med ketchup och ketchupläsk väljer Zahra att beställa allt på menyn. Hon är jättehungrig.

- Varsågod ers höghet, säger expediten bakom disken. Mc Ketchup bjuder på maten.

Zahra äter upp maten och rapar högt. 
- Nu vet jag! säger hon. Vi använder Panezdiamenterna.
Peabody tar och klappar händerna tre gånger och säger:
- Zoooo!

Strax rullar det fram en lång, lång bil.
- En ketchuplimousin! utbrister Viktor.
Limousinen kör dem blixtsnabbt tillbaka till raketen. 

Zahra, Viktor och Hiha bygger ihop tidsmaskinen medan de andra rusar in i raketen och tar fram det galaxiska lexikonet. Snabbt slår Zahras mamma upp ”Lås upp” på majonäsiska och säger:
- Machapp!
Christer plockar ut diamanterna och lägger dem i in den luckan som Zahra pekar på. Allihop kryper in i tidsmaskinen och på instrumentbrädan som Hiha har satt ihop trycker Peabody in ”0208”som är dagen innan Dr. Evil och Eva tog över Ketchupplaneten.

Tidsmaskinen börja surra, brumma och skaka. De tar varandra i händerna och ...

Kapitel 37 - Överlistade och hungriga!

4/16/2015

...när de ska sätta dit den sista viktiga delen, upptäcker de att den är borta!

Ketchupflaskan som ska fungera som bränsletank är puts väck! På platsen där
ketchupflaskan låg, ligger I stället ett meddelande. Viktor tar upp lappen och försöker läsa vad det står.

- Det verkar vara på ketchupska. Jag fattar noll!

Peabody tar lappen från Viktor och översätter: ”Ha,ha,ha! Lurade igen! Hur många gånger är det möjligt att överlista någon...”

- Snorketchup och ruttna tomater också! Vad tusan ska vi göra nu! utbrister Paabody!

- Jag behöver i alla fall mat i magen för att kunna tänka klart, säger Zahra. Var kan vi få tag på mat?

- Vi har ju maten mitt framför ögonen. Här vimlar av huvudingrediensen till vår nationalrätt, magisk ketchupsvampstuvning! Det kan vi laga, säger Peabody.

De andra är med på idéen och börjar plocka ihop några svampar. De lägger dem i en kastrull tillsammans med ketchup, grädde och buljong. Strax är stuvningen klar och Zahra som verkar hungrigast provsmakar.

- Bläää! Svamparna måste ha varit övermogna! Det smakar pyton! Jag måste ha riktig mat om min hjärna ska fungera!

- Då får vi väl ta något snabbmatställe då... Vad sägs om en svamperia eller Mc Ketchup? Genast börjar de tjafsa om vad de ska välja och blir nästan ovänner.

- Jag vet, säger Christer. Vi röstar! Det är demokratiskt och rättvist!

Kapitel 36 - Ketchupsvampar

4/15/2015

Då kommer Viktor på att det kanske bara är en kuggfråga.
 - En hund såklart, ropar han. Det blir alldeles tyst. Viktors hjärta bultar hårt. Det känns som att det ska hoppa ut ur kroppen på honom. Han ser på de andra. De ser lika nervösa ut som han känner sig.
 - Attans! säger dr. Evil och Eva i kör. Hur kunde du veta det? Vi som tyckte vi kommit på en sådan bra fråga för att lura er. Christer vrider snabbt av radion så kontakten bryts.

Alla börjar jubla och krama varandra. Vilken tur att Viktor genomskådade dr. Evil och Eva i sista stund. Naturligtvis var svaret varken dvärgplanet eller planet. Självklart så tänkte de elaka syskonen på Musse Piggs hund Pluto.

 Eftersom Viktor svarat rätt på alla frågor så fungerade inte doktor Evils och Evas plan med att förstöra raketen längre så de landar på ketchupplaneten som planerat. De stiger ut ur rymdraketen och börjar leta efter något som de kan använda för att bygga tidsmaskinen. Efter en liten stund ropar Sara till.

 - Titta här! Jag har hittat en svampbuske som är full med svampar.
 - Det är ju magiska ketchupsvampar säger Peebody. När vi har byggt vår tidsmaskin kan vi använda svamparna som bränsle för att få tidsmaskinen att fungera. De samlar ihop allt material som de behöver för bygget av tidsmaskinen och sätter igång. Då……

 Författare: Centrumskolan 1a

Kapitel 35 - Fem frågor

4/14/2015

-Ha, ha, skrattar rösten elakt. Där lurade vi er igen.

Nu förstår de alla att skrattet tillhör Dr Evil och Eva.

-Det är ingen radio, säger Eva. Det är en mikrofon och högtalare, så vi hör allt ni säger.
-Vi förstod att bränslet skulle ta slut i er raket och att ni skulle fly till reservraketen, säger Dr Evil.   Därför monterade vi in den här specialradion som alltså inte är någon vanlig radio. Dessutom har vi fixat till kontrollpanelen i raketen så att det inte går att landa raketen. Bränslet kommer alltså ta slut även i denna raket och ni kommer att sprängas med den. Därefter är det fritt fram för oss att spränga hela Ketchupplaneten den 23 april, som vi tidigare meddelat. Men vi gillar spänning, så vi ska ge er en chans att kunna landa på Ketchupplaneten. Ni ska få fem frågor om rymden att svara på. Ni får välja vem av er som ska svara och den ni väljer måste svara själv på alla frågorna utan att fråga någon av de andra. Antar ni utmaningen?

-Ja, det gör vi, svarar Christer. Viktor är duktig på naturkunskap så han får svara.
-Ok, då börjar vi, säger Eva. Ta mikrofonen på kontrollpanelen Viktor och säg ditt namn så att mikrofonen känner igen din röst. 5 frågor och 30 sekunder på varje fråga har du på dig. Alla svar måste vara rätt annars vet ni vad som händer.
Viktor tar mikrofonen och säger sitt namn.

Fråga 1:
-Vilken planet är den största planeten i vårt solsystem?
-Jupiter, svarar Viktor utan att tveka.

Fråga 2:
-Vad kallas den galax där vårt solsystem ingår?
-Vintergatan, svarar Viktor snabbt.

Fråga 3:
Vem var den första människan som satte sin fot på månen?
-Niel Armstrong, svarar Viktor. 

Fråga 4:
-Vad kallas de enorma gasmoln där stjärnorna föds?
-Nebulosor, svarar Viktor med viss tvekan.

Alla rätt så här långt, säger Dr Evil. Nu kommer den sista och avgörande frågan.
Alla håller andan.

Fråga 5:
Vad är Pluto?

Viktor vet att man innan räknade Pluto till planeterna, men att man numera räknar Pluto som en dvärgplanet, men frågan är vad Dr Evil och Eva Evil avser.

Tiden går. Viktor måste svara. Vad ska han svara?

Författare: Åsa Oxenmyr

Kapitel 34 - Reservraketen

4/13/2015

Plötsligt händer något med raketen i bränsletanken. Boom, låter det.

- Hjälp! säger Zahra det finns inget bränsle kvar.
- Det är lugnt vi klara oss, vi hoppar i reservraketen. Skynda er! ropar Zahras mamma.

De springer bak till den lilla raketen. Zahras mamma märker att de har glömt kompassen. Peabody vänder sig om och springer tillbaka för att hämta kompassen. De andra hoppar in i den lilla raketen. De sätter sig och gör sig redo för start.

- Men var är Peabody? undrar Christer. Samtidigt börjar den stora raketen sjunka.
- Vi måste ut härifrån nu! skriker Paabody.

Peabody har hämtat kompassen och han springer så fort han kan till den lilla raketen. I precis sista stund hoppar han ombord på den lilla raketen.
När de tittar ut genom ett fönster ser de att den stora raketen exploderar och det kommer många starka  gröna och orangefärgade strålar från raketen.

- Nu är det raka vägen till Ketchupplaneten! säger Zahra.
- Ja, säger Peabody.  Äntligen är vi på väg att rädda planeten!

Paabody sätter på musik på radion men mitt i musiken hör de hur någon skrattar ondskefullt. Alla blir rädda. Vem kan det vara?


Författare: Ulriksbergskolan 4B

Kapitel 33 - Peabodys hemlighet

4/10/2015


Peabody och Paabody som är från Ketchupplaneten läser meddelandet och säger fundersamt:

- Meddelandet är ifrån Dr. Evil och Eva och det står att de ska spränga Ketchupplaneten  den 23 april. Det bara är kungen som kan rädda planeten. 
- Hur ska vi hitta kungen? säger Christer och kliar sig fundersamt i huvudet.
- Vilken tur att vi har kompassen. Den hjälper oss att hitta kungen! ropar Zahra glatt.

Peabody och Paabody tittar på varandra och nickarsedan säger Paabody;

- Vi har inte berättat hela sanningen för er. Det är så att Peabody är Ketchupplanetens kung.
ZahraZahras mamma, Viktor, Hiha och Christer blir överraskade.
- Va? Är du kungen? säger Victor och tittar förvånat på Peabody.
- Varför har du inte berättat det? undrar Hiha.
- Vi var rädda för att ni skulle ha berättat det för Dr. Evil och Eva, viskade Paabody.
- Vi var inte säkra på att ni skulle hjälpa oss, sa Peabody. Hade hemligheten kommit ut hade vi varit i stor fara.
- Hjälper ni oss? undrar Paabody.

Alla nickar instämmande.

- Hur kan kungen rädda planeten? undrar Zahras mamma.
Alla tittar på PeabodyPeabody harklar sig och säger sedan hemlighetsfullt.
-När vi kommer fram till Ketchupplaneten måste vi bygga en tidsmaskin.
- Vilken tur att vi har Zahra som är duktig på teknik, Hiha som är fantastisk på att bygga maskiner och Victor som kan allt om naturkunskapen med oss, säger Christer. Nu kan vi känna oss trygga.

Våra hjältar kunde nu känna sig lugna. Allt skulle komma att ordna sig eller...

Författare: Centrumskolan 4B

Kapitel 32 - Ketchupflaskans meddelande

4/09/2015

Peabody och gänget börjar ta farväl av zenapianerna och återvänder till raketen. De funderar på var de ska lägga diamanterna för att de ska vara i säkert förvar.

Hiha kommer på att de har ett litet kassaskåp i raketens städskrubb och de går dit. När Paabody öppnar kassaskåpet faller det ut en bok. När de tar upp boken ser det ut som ett lexikon. På boken står det ”Ordbok: svenska – intergalaxiska”.

De bläddrar lite i lexikonet och lägger den sedan åt sidan. De lägger diamanterna i kassaskåpet men när de försöker stänga kassaskåpsdörren går det inte. De försöker läsa manualen och förstår att de måste tala in ett kommando för att dörren ska låsas. Dessutom måste kommandot vara på majonäsiska.

-         Ta upp lexikonet igen, säger Zahra.

De bläddrar lite i lexikonet, hittar majonäsiska och slår upp ordet: Lås.
Peabody läser sedan upp ordet ”aakii” i en liten mikrofon som finns på kassaskåpets dörr. Det börjar då lysa en röd lampa och kassaskåpsdörren går i lås. Efter en liten stund startar de motorn och räknar ner: 3, 2, 1…

Plötsligt, under allt oväsen och buller faller ketchupflaskan ner från en hylla och slår ner på Zahras huvud. Ut från ketchupflaskan kommer det ett meddelande där det står något på ketchupska…


Författare Ulriksbergskolan 6B

Kapitel 31 - Skaka rumpa

4/08/2015

…skakar raketen till och stannar helt.

- Varför  funkade inte kompassen?  undrar Viktor.
- Vi sa inte rätt säger Zahra. Vi måste vara mer exakta.

Allihop tar tag i kompassen igen och säger:
- Ta oss till Panezdiamanterna, snälla.

Nu rusar raketen iväg åt rätt håll. Efter en förvånansvärt problemfri resa landar de på korvplaneten utanför en grotta. Zahra som fortfarande håller i kompassen dras mot grottan. De andra följer efter. I grottan är det alldeles mörkt. Peabody som går sist snubblar på någonting och ramlar rakt på Zahra som faller mot en sten. Då öppnas en lucka. De kommer in i en labyrint och får leta sig fram ett tag. Men till slut hittar de diamanterna.

- Nu måste vi ta oss härifrån innan Korvianerna upptäcker att diamanterna är borta.

När de kommit tillbaka till raketen ber de kompassen ta dem till Zenapsplaneten. Den startar och far iväg med en faslig fart. Helt plötsligt hörs ett pruttande ljud och motorerna stannar.

- Nej! Vi har slut på bränsle! Nu är det ute med oss!! Skriker Paabody
- Nejdå det är lugnt. Panezdiamanterna håller oss svävande, lugnar Christer honom.

När de väl är framme möter Zenapianerna dem med glada rop och skratt. Viktor, Zahra, Peabody, Paabody, Hiha, Christer och Zahras mamma blir burna till en stor fest.  Zenapianerna och hjältarna firar hela natten med korv och zenapsdrinkar.

Peabody och Paabody dricker för många zenapsdrinkar och får konstiga utväxter på oväntade ställen. De gör en uppskattad och vild dans till Jean Banans Skaka rumpa.

Kapten Dijon avbryter festen framåt morgonen och håller ett tal där han tackar för hjälpen och ger hjältarna en belöning.

- Vi har fyra diamanter, berättar han,  men behöver bara två för att hålla oss svävande. Vi vill ge er två av dem som tack för hjälpen.

Hiha tittar på Bodysarna.
- Dem kan vi använda för att göra det vi gav oss iväg från jorden för att göra. Vi kan rädda Ketchupplaneten.

Författare: Centrumskolan 5A

Kapitel 30 - Silvernycklarna

4/07/2015

- Nu ska vi åka iväg och hitta diamanten!

De väntar en stund men ingenting händer. Plötsligt börjar kompassen att lysa rött.
- Vad är det som händer? säger Zahra.
Kompassen börjar lysa starkare och starkare rött. Raketen börjar skaka och plötsligt lyfter den.

- Den har startat automatiskt, säger Viktor.
- Titta på kompassen så att vi åker rätt väg, säger  Hiha.

Raketen flyger iväg, plötsligt upptäcker de att de åker i fel riktning. De försöker styra raketen men ratten har låst sig. De måste stanna raketen!  Men hur ska de göra det? Peabody säger att det ska finnas en låda med silver i någonstans. De börjar leta.

- Titta här! Jag har hittat en låda, ropar Peabody.
- Ska vi titta i den?

De tittar i lådan och där ligger en silvernyckel. De sätter i nyckeln i ratten men det händer ingenting. Paabody ser att det finns ett nyckelhål till bakom ratten. De måste ha en nyckel till.
Nu är det bråttom! De får skynda sig att hitta en nyckel för raketen går fortare och fortare.

Peabody går till samma låda och letar. Där ligger en silvernyckel till. Han sätter den i det andra nyckelhålet samtidigt som Christer sätter i den första nyckeln i det första nyckelhålet. De vrider om båda nycklarna samtidigt och då…


Ulriksbergskolan 4 A